Water is een essentiële natuurlijke hulpbron voor het leven op onze planeet. Het belang ervan ligt in het behoud van de fauna en flora van de planeet, het menselijk leven en de stabilisatie van de temperatuur op aarde. Zonder een goede waterzuivering zou het voor de mens niet mogelijk zijn om de eenvoudigste taken van het dagelijks leven uit te voeren. Wat velen niet weten is hoe schoon water bij de kraan van onze huizen komt? Deze weg brengt veel wetenschap met zich mee. Om kwaliteitswater te hebben dat voldoet aan de wettelijke eisen van drinkbaarheid, worden verschillende processen toegepast om een standaard te garanderen.
Belangrijkste fasen van de waterzuivering
VastleggenHet water, nog steeds met sporen van vuil en bacteriën, wordt opgevangen in rivieren en bronnen door middel van grote pompen die zijn geïnstalleerd om te trekken en te dragen naar een relingsysteem, waardoor grove vaste stoffen zoals takken, stenen, bladeren, stammen, vissen en anderen worden verwijderd.
CoagulatieDit is de eerste stap in een waterzuiveringsinstallatie, direct na de vangst. Het is een fysisch en chemisch proces waarbij stoffen worden toegevoegd om de vuildeeltjes te destabiliseren. In het te behandelen water bevinden zich vuildeeltjes waarvan de deeltjes zeer klein zijn. Ze bezinken (zinken) dus niet onder de werking van de zwaartekracht. Daarom moeten er chemicaliën aan het water worden toegevoegd, meestal wordt er aluminiumsulfaat gebruikt. Dit product begunstigt de vereniging van deeltjes in grotere vaste stoffen, die de vlokken vormen, die uiteindelijk naar de bodem zullen afdalen.
FlocculatieSamen met de vorige stap wordt het water onderworpen aan mechanische agitatie, met als doel de verspreiding van het chemische product te vergroten en zo komen de gedestabiliseerde vuildeeltjes met elkaar in botsing en vormen ze grotere en zwaardere schilfers.
DecanterenDeze fase van de waterzuivering is verantwoordelijk voor de afscheiding van de vaste stoffen van de onzuiverheid in het water door de werking van de zwaartekracht: hiervoor is het noodzakelijk dat het water voor een lange periode wordt tegengehouden in een karaf, die het mogelijk maakt het water van het oppervlak (waar het schoner is) te verwijderen.
FilterenHoewel het water na het decanteren klaarblijkelijk schoon is, heeft het nog veel onzuiverheden, dus moet het gefilterd worden. Zo gaat het water door verschillende filtermedia, zoals lagen grof zand, fijn zand, grind, keien en kolen, die in staat zijn om de onzuiverheden die door de vorige stadia van de waterzuivering zijn gegaan, vast te houden.
Ontsmetting/Chlorering:In dit stadium wordt chloor toegevoegd, zodat het water vrij is van bacteriën en virussen en dus drinkbaar wordt. Fluoride wordt ook toegevoegd voor tandbescherming en pH-beheersing.
|
Waterzuivering: Proces en voordelen
